Serviciile secrete olandeze avertizează asupra riscurilor teroriste generate de conflictele din Orientul Mijlociu, dar și asupra provocărilor de securitate cauzate de activitățile Rusiei și Chinei, conform agenției The Associated Press.
Chiar dacă numărul atacurilor teroriste comise în Europa a scăzut în ultimii ani, Serviciul de Securitate și Informații din Olanda (AIVD) avertizează, în raportul anual, că războiul din Fâșia Gaza, între Israel și grupul militant palestinian Hamas, și distrugerea unor exemplare ale Coranului în cursul unor proteste în fața Parlamentului olandez pot atrage ”evenimente extremiste”.
”Amenințarea teroristă este serioasă în acest moment”, afirmă Erik Akerboom, directorul Serviciului de Securitate și Informații din Olanda (AIVD), într-un interviu acordat agenției The Associated Press.
Erik Akerboom este preocupat de evenimentele majore, subliniind că agenția pe care o conduce colaborează cu autoritățile franceze pentru a preveni incidentele de securitate la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris.
În decembrie, Olanda a fixat alerta teroristă la nivelul al doilea, din cauza amenințărilor grupului Khorasan, filiala rețelei teroriste Stat Islamic care a revendicat atentatul produs la Moscova în martie, soldat cu moartea a 133 de persoane.
Conform noului raport, ”terorismul jihadist a reprezentat principala amenințare pentru Olanda în ultimii ani”. În ultimele 12 luni, autoritățile europene au dejucat 12 atacuri teroriste majore, iar în patru cazuri au fost arestați suspecți în Olanda. Niciunul dintre atacuri nu viza Olanda direct, a subliniat Erik Akerboom.
Serviciile olandeze sunt preocupate și de riscurile generate de China, în special în materie de atacuri cibernetice. Potrivit Serviciului de Securitate și Informații (AIVD), China constituie principala amenințare pentru securitatea economică.
La rândul său, Rusia generează riscuri de securitate prin criza asociată invaziei în Ucraina. La protestele anti-război din Amsterdam au fost depistați activiști pro-ruși care promovau mesaje împotriva aprovizionării cu arme a Ucrainei.
Foto: Profimedia
Citește și: